У складу са образовним и васпитним циљевима, пратећи савремене токове професионалног развоја школе као васпитно – образовне установе чије је подручје рада: угоститељство, трговина и туризам, али и начина богаћења знања и вештина ученика, Угостотељско – туристичка школа са домом ученика из Врњачке Бање је била гост на свечаном отварању Сајма хране и вина 22.новембра 2024.г. Под покровитељством Владе Републике Србије и Министарства просвете, 52 ученика наше школе су и присуствовала и учествовала у различитим активностима на овој манифестацији. Сајам хране је, поред државних и европских званичника, отворио и присутне испред струке поздравио Никола Бишевац, председник удружења Junior Chef Club Serbia.
Ученици су пре свега имали прилике да прошире своја знања из области кулинарства али и да добију неопходне информације, чују лична размишљања и ставове светски познатих и искусних кувара - ШЕФОВА, власника престижних ресторана у Европи (првог дана из Италије), иноватора у организацији посла у угоститељству и туризму. Било је задовољство присуствовати мастер класу на тему традиционалне кухиње који је одржао Цезаре Батисти, мастер шеф из Милана а потом и мастер класу и презентацији коју нам је приказао шеф Алесандро Негрини преносећи лична искуства и мишљења о вредностима, оригиналности и предности неговања локалне тј. кухиње неког краја као део туристичке понуде и аутентичности. Ученици су се упознали и значењем ,,мишелинова звездица“, процедуром и корацима којима се долази до ње као престичном обележју кулинарсог умећа. Посебну чар првог дана Сајма дало је сасвим спонтано надметање ученика средње школе из Новог Сада и наше школе у познавању кулинарских термина. Победник су, наравно, били сви они, као симбол и будућности и Србије и школства и кулинарства. Са циљем остварења што светлије будућности, ученици су имали прилике да посматрају и прате такмичење младих шефова кухиње – Best Young Chef (BYC) - на индивидуалном нивоу, ученика високих хотелијерских школа Србије које је трајало 1сат, а након тога и такмичење шефова тимова – Best Young Chefs Team (BYCT) – тимско такмичење високих хотелијерских школа Србије које је трајало 2сата и обухватило припремање: предјела, главног јела и дезерта. Такмичење је било уживо, ученици су пратили поступност и вештине учесника у припремању јела током такмичења.
Било је то невероватно и инспиративно искуство за све ученике, посетиоце овог Сајма нa коме су могли да сретну и некадашње ученике наше школе а сада професоре чији су тимови учествовали на такмичењу, као и ученике - учеснике самог такмичења. Многи од њих верују да ће бити део ове ,,приче“ већ следеће године као учесници такмичења (FOOD VISION BY OPEN BALKAN 2025).