Значај образовања за здравље жена и девојака

Својим годишњим планом рада Угоститељско-туристичка школа предвидела је низ ваннастаавних активности које се углавном организују кроз рад секција. Једна од њих је секција страних језика. Она се истиче својим интересантним програмом, повезивањем језичких и интеркултуралних садржаја. Будући да је Школа чланица Федерације УНЕСКО клубова Србије, а који су повезани са клубовима широм целог света, активно учествује у раду ове организације, прати и реализује план активности, а укључује се и директно када то ситуација налаже. Тако се, ове године, 20. новембра, указала прилика за учествовањем на онлајн видео-конференцији на тему „Значај образовања за здравље жена и девојака“. Конференција се одржала у Паризу и трајала два и по сата у присуству бројних излагача, десетак ученика завршних разреда средњих стручних школа из Париза и дванаест онлајн учесника.

Ученице II 1 разреда: Драгана Черевицки, Марија Спасић, Јана Цветковић, Викторија Марковић, Милица Стефановић и Тијана Mиловановић после дискусије и размене мишљења, осмислиле су садржај које ће бити изложен. Међу њима најбољи познаваоци француског језика, Марија Спасић и Милица Стефановић, биле су интерпретатаори текста који је говорио о заступљености наставних садржаја о здрављу жена. Ученице су констатовале да постоји одређени број предмета који третира ову тему, али да је потребно проширивати знања кроз додатне активности, посебно ваннанставне, праћењем организованих трибина, панел дискусија, разноврсних сусрета едукативног карактера. Посебно место ученице су дале удружењу из нашег места „Женски центар Милица“ које се бави овим проблемима, организује сусрете, едукује и пружа подршку и помоћ, не само женама са територије Врњачка Бања, већ и читаве Србије.

„Марији и мени, била је велика част што учествујемо на Зум конференцији УНЕСКО клубова јер смо представљале нашу земљу, будући да смо била једина српка школа која је имала излагање. Радни језик нам је био француски, па је било мало и треме, али после добијеног аплауза и похвала, осећале смо се јако поносно и пријатно“ , каже Милица Стефановић.