Школа на точковима

„Учимо са укусом, путујемо са осмехом“ – девиза је ученика Угоститељско-туристичке школе из Врњачке Бање.

У новембру ове године учили смо укусе Грчке: мусаку, сувлаки, кисело млеко и, наравно, гирос. У организацији Универзитета Сингидунум, департмана за туризам и хотелијерство, путовали смо у Солунску регију. Наравно, са осмехом.

Наш главни циљ била је Филоксенија 2023. Филоксенија je један од водећих сајмова туризма у југоисточној Европи, служи као међународна платформа за представљање разних туристичких дестинација и региона за одмор. На сајму смо се сусрели са мноштвом излагача из разних региона Грчке и других земаља света, од туристичких агенција и хотелских ланаца до пружалаца специјализованих туристичких услуга, који представљају своје најновије производе и услуге. Разгледали смо понуду врхунске хотелске опреме, уживали у раду бармена и бариста.

Посебно интересовање изазвао је штанд Београда и Србије. Овде нас је дочекала конзулка РС г-ђа Јасмина Милачић, директор ТОБ-а г-дин Миодраг Поповић и директор ТО Сокобања г-дин Љубинко Миленковић. Тако су настале фотографије, које смо назвали „Код куће у Солуну“.

11. новембра, на Дан примирја у I светском рату посетили смо Војничко гробље Зејтинлик. Положили смо венац и минутом ћутања одали почаст борцима, погинулим у борбама и пробоју Солунског фронта.

Током неколико дана путовања смењивали су се природни пејзажи, који заустављају дах: врхови Олимпа покривени снегом и плаветнило Егејског мора, чудне стене Тесалије, створене рукама грчких богова или, пак, насталих под дејством праисторијског мора и ветра... Мирис мандарина...

Са нестрпљењем смо чекали Грчко вече. У сали, са групама из Румуније, Бугарске и Турске, пратили смо игре и песме у извођењу малог културно-уметничког ансамбла, а затим и сами заиграли и запевали. Балкански мелос дигао је целу салу на ноге.

Метеори су, наравно, посебна прича. Манастири ни на небу, ни на земљи су свакако најважнија тачка на културној мапи Грчке.

Препешачили смо Солун уздуж и попреко. Или барем, његов централни део. Од шеталишта и Беле куле до Аристотеловог трга. Од храма Светог Димитрија до пијаце и даље до Лададике, боемске четврти Солуна. Сликали се, јели, пили, уживали. А увече понешто пазарили у Паралији.

На овом студијском путовању, на које смо кренули чак са 3 аутобуса, водич је био Предраг Обрадовић. Наш драги Пеђа је рекао је да смо заправо „учили да путујемо“!

Туристичку агенцију „GO2 Travelling“ из Београда помињали смо на часовима Агенцијског као специјалисту за омладински туризам, а сада смо се уверили у квалитет њених туристичких аранжмана.

Учимо од најбољих!

Јављамо се након следећег путовања!

Туристичко друштво УТШ Врњачка Бања