47. Сајам науке и образовања

 

На недавно завршеном 61. Међународном сајму књига у Београду, одржан је као пратећи сајам, 47. сајам Науке и образовања. На позив Министарства просвете, науке и технолошког развоја, част и привилегију да учествује и да се представи имала је и Угоститељско-туристичка школа са домом ученика у Врњачкој Бањи. Директорка школе, Јелена Чеперковић са својим гостима, директором хотела "Путник" на Копаонику, Милисавом Дуњићем и директорком ОШ "Вук Караџић" из Краљева, Биљаном Барловац представила је " Модел дуалног образовања " у УТШ са домом ученика у Врњачкој Бањи.

Као специфичност школе директорка је навела да је школа јединствена по томе што обједињује три значајне компоненте и то кабинете струке, школске радионице и дом ученика. С обзиром да школу похађа 789 ученика од првог до четвртог разреда, потребе за обављањем практичне наставе решавамо тако што је ученици обављају у привредним друштвима, почев од Врњачке Бање и Краљева, а у зимском периоду на Златибору и Копаонику. Модел Дуалног образовања подразумева са једне стране локацију, односно школу и привреду, а са друге стране педагошки процес, односно теорију и праксу.

О " Примеру добре сарадње школе и привреде ", говорио је Милисав Дуњић, где је истакао да обављајући праксу у привредном друштву ученици уче, стичу рутину, представљају се и упознају различите начине рада. На тај начин рекламирају своју школу, а привредно друштво је у могућности да их у будућности ангажује за рад.

Биљана Барловац је говорила о " Упознавању основаца са могућностима за паметан избор будућег занимања ", где је истакла да се основци још током седмог и осмог разреда анимирају за упис школе, тако што им се омогућава одлазак и обилазак школе, како и могућност учествовања у припреми, метод " ученик - ментор ".

Како би презентација школе била потпуна и у складу са профилима које образује, сви присутни уживали су дегустирајући слане и слатке специјалитете које су припремиле спретне руке ученика II/8, III/4, III/7 одељења са својим наставницима. На менију су се нашли добро познати специјалитети, као што су гочки сир и кајмак, пршута, канапеи - мали сендвичи са различитим надевима, али неке не тако типичне намирнице за нашу трпезу као што су пуњене лигње, салата од морских плодова, али пажњу као и увек највише су привукле изрезбарене јабуке и бундеве, радови будућих карвинг мајстора, ученика III/4 одељења.

Иако на самом крају али ништа мање битни, долазе и слаткиши, слатки макаронси и кућица од чоколаде.

Припремајући и аранжирајући овај сто ученици су се трудили да обједине традиционалне и модерне начине сервирања и комбиновања намирница.

 sajam00

sajam01

sajam 1

sajam2

sajam3

sajam4

sajam5

sajam6

sajam7

sajam8