Tokom školovanja na ovom smeru akcenat je na stručnim predmetima čije je savladavanje neophodno za rad u restoranima pa tako učenici tokom sve četiri godine izučavaju nastavni predmet Usluživanje sa praktičnom nastavom.
Školovanje je četvorogodišnje i po završenoj četvrtoj godini i položenoj stručnoj maturi učenici stiču zvanje ugostiteljskog tehničara. Polaganje mature je organizovano tako da učenici polažu maturski ispit iz Srpskog jezika i književnosti i Usluživanja sa praktičnom nastavom kao obaveznih predmeta i jednog izbornog predmeta (prema Pravilniku o polaganji maturskog ispita). Po položenoj maturi, učenici mogu nastaviti svoje obrazovanje na visokim školama i fakultetima.
Pored teorijske nastave i časova vežbi u Školi, učenici se upućuju i na praktičnu nastavu u vrnjačke restorane i hotele.
Radne kompetencije ugostiteljsko tehničara su:
1. Obavlja pripreme i završne radove u ugostiteljstvu;
2. Vrši prijem, prihvat i smeštaj gostiju u ugostiteljskom objektu;
3. Uslužuje goste pićem, napicima, hranom i poslasticama;
4. Vodi administrativno-knjigovodstvene poslove u ugostiteljskom privrednom društvu.