HomeVesti47. Sajam nauke i obrazovanja

 

Na nedavno završenom 61. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, održan je kao prateći sajam, 47. sajam Nauke i obrazovanja. Na poziv Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, čast i privilegiju da učestvuje i da se predstavi imala je i Ugostiteljsko-turistička škola sa domom učenika u Vrnjačkoj Banji. Direktorka škole, Jelena Čeperković sa svojim gostima, direktorom hotela "Putnik" na Kopaoniku, Milisavom Dunjićem i direktorkom OŠ "Vuk Karadžić" iz Kraljeva, Biljanom Barlovac predstavila je " Model dualnog obrazovanja " u UTŠ sa domom učenika u Vrnjačkoj Banji.

Kao specifičnost škole direktorka je navela da je škola jedinstvena po tome što objedinjuje tri značajne komponente i to kabinete struke, školske radionice i dom učenika. S obzirom da školu pohađa 789 učenika od prvog do četvrtog razreda, potrebe za obavljanjem praktične nastave rešavamo tako što je učenici obavljaju u privrednim društvima, počev od Vrnjačke Banje i Kraljeva, a u zimskom periodu na Zlatiboru i Kopaoniku. Model Dualnog obrazovanja podrazumeva sa jedne strane lokaciju, odnosno školu i privredu, a sa druge strane pedagoški proces, odnosno teoriju i praksu.

O " Primeru dobre saradnje škole i privrede ", govorio je Milisav Dunjić, gde je istakao da obavljajući praksu u privrednom društvu učenici uče, stiču rutinu, predstavljaju se i upoznaju različite načine rada. Na taj način reklamiraju svoju školu, a privredno društvo je u mogućnosti da ih u budućnosti angažuje za rad.

Biljana Barlovac je govorila o " Upoznavanju osnovaca sa mogućnostima za pametan izbor budućeg zanimanja ", gde je istakla da se osnovci još tokom sedmog i osmog razreda animiraju za upis škole, tako što im se omogućava odlazak i obilazak škole, kako i mogućnost učestvovanja u pripremi, metod " učenik - mentor ".

Kako bi prezentacija škole bila potpuna i u skladu sa profilima koje obrazuje, svi prisutni uživali su degustirajući slane i slatke specijalitete koje su pripremile spretne ruke učenika II/8, III/4, III/7 odeljenja sa svojim nastavnicima. Na meniju su se našli dobro poznati specijaliteti, kao što su gočki sir i kajmak, pršuta, kanapei - mali sendviči sa različitim nadevima, ali neke ne tako tipične namirnice za našu trpezu kao što su punjene lignje, salata od morskih plodova, ali pažnju kao i uvek najviše su privukle izrezbarene jabuke i bundeve, radovi budućih karving majstora, učenika III/4 odeljenja.

Iako na samom kraju ali ništa manje bitni, dolaze i slatkiši, slatki makaronsi i kućica od čokolade.

Pripremajući i aranžirajući ovaj sto učenici su se trudili da objedine tradicionalne i moderne načine serviranja i kombinovanja namirnica.

 sajam00

sajam01

sajam 1

sajam2

sajam3

sajam4

sajam5

sajam6

sajam7

sajam8

 

 

 

 

 
Redizajnirao Serbian Design Studio